top of page
Bosaarden.jpg

IPT Bekkentherapie

Creativiteit-Vrouwelijkheid-Vitaliteit

IPT is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen met de focus op het bekken.  Het kan een uitwendige en/of inwendige behandeling zijn afhankelijk van het beoogde doel. Het is een holistische therapie wat betekent dat we op het lichamelijke, mentale, psychische en energetische vlak werken.

"Healing starts when feeling safe"

(Kees Klesman)

In een IPT sessie is "embodied consent" erg belangrijk.  Er wordt steeds toestemming gevraagd of je een volgende stap in de sessie wilt nemen. Embodied consent betekent toestemming geven vanuit je hele zijn: je hoofd, hart en je lichaam.  Het uitspreken van een "nee" of "ja" werkt ook al vaak helend.  Het is soms moeilijk grenzen of verlangens uit te spreken. Soms weet je niet wat je precies voelt of wilt. Daarom nemen we tijd en ruimte tijdens de sessie om in alle rust dit te onderzoeken. Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken. 

Waar kan IPT bij helpen?

Spanning in het bekken (pijn aan vulva, vagina, baarmoeder, sacrum, onderrug) / gebrek aan verbinding met je lichaam, je buik / klachten rondom seksualiteit (gevoelloosheid, pijn) / traumatische ervaringen / geen anker of veilige bedding ervaren / menstruatie- of overgangsklachten / emotionele sterk ladingen hebben / onveilig gevoel in je lijf en/of met emoties.

Na 1 of 2 sessies voelen vrouwen:

zich meer bewust van hun gevoelens en emoties /  een groter gevoel van ruimtelijkheid in hun lichaam, in het bijzonder in hun bekken / vermindering of grotendeels verdwijnen van hun klachten / meer contact met hun lijf  / duidelijker grenzen gewaarworden en deze ook makkelijker aan kunnen geven naar de buitenwereld / meer gevoel en plezier in de seksualiteit / soms andere of meer intense orgasmes kunnen ervaren.

Wat beleef jij als iemand dichterbij komt? Hoe beleef jij aanraking? 

Het lichaam is intelligent. Het wil leven en doet er alles aan om dit te bereiken.  Pijn, ongemak, ongevoeligheid, hardheid en spanning in de weefsels van het lichaam weerspiegelen vaak een manier waarop het lichaam omgegaan is en zich heeft beschermd ten opzichte van een stressvolle of traumatische ervaring.  Vooral als tijdens deze ervaringen geen uitdrukking kon gegeven worden aan de energie die opkwam.


Het bekken is een centrale zone waarin trauma zich vaak vastzet.  Door met bewustzijn en aanraking op de spanningspunten te werken kunnen opgeslagen emoties, bewegingen en herinneringen vrijkomen.  Door ze de ruimte, erkenning en uiting te geven vermindert en/of verdwijnt de fysieke spanning in het lichaam.  Zo kan het lichaam weer ontspannen en stromen. Waar:
Groepspraktijk, de ondersteuning-Wijgmaalsesteenweg 192a, 3020 Herent
Bijdrage: 170 per sessie- een sessie duurt 2u.

Integrale Bekkentherapie: Service
bottom of page